På grund av den stora spridningen av fågelinfluensa så uppmanar nu EU att katt- och hundägare ska hålla sina djur inomhus eller kopplade på platser där smittan upptäckts.
månadsarkiv: juli 2023
Mer än 250 fåglar i Sölvesborg bekräftat smittade med fågelinfluensa (juli 2023)
I Sölvesborg i Blekinge har cirka 250 fåglar som hittats döda bekräftats vara smittade av fågelinfluensa.
Döda rävar i Danderyd smittade av fågelinfluensa (juli 2023)
Under våren 2023 observerades ett ovanligt stort antal döda rävar i Danderyd, och i mitten av maj skickade kommunen in tre rävar för analys till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för att ta reda på dödsorsaken.
Analysresultaten som kom sommaren 2023 visade att rävarna var smittade av fågelinfluensa.
Tidigare under våren inträffade en massdöd av skrattmåsar vid Råstasjön i Solna på grund av fågelinfluensa, och sjukdomen har även konstaterats hos skrattmåsar i Sundbyberg och Järfälla kommun.
”Det är främst skrattmåsar som har drabbats, och vi har inga stora kolonier av dem i kommunen. Vi tror att rävarna kan ha ätit en död fågel. SVA genomför nu ytterligare undersökningar på rävarna för att se om smittan kan ha överförts från modern till ungarna”, förklarar Håkan Svensson.
Enligt SVA räknar man med att situationen övergående då det inte har rapporterats några nya fall sedan rävarna skickades in.
Redan i maj gick kommunen ut med en varning till hundägare, och trots att inga nya fall har upptäckts fortsätter varningen att gälla. Den vanligaste smittvägen är genom bett från smittade rävar eller hundar.
De viktigaste åtgärderna som hundägare bör tänka på är att alltid hålla hunden kopplad och vara extra försiktig så att den inte biter smittade fåglar.
”Det är mycket ovanligt att hundar blir smittade, men det är alltid bra att vara extra försiktig”, tillägger han.
Fågelinfluensa på pälsfarmar i Finland (juli 2023)
Det första fallet av av fågelinfluensa som påträffats hos uppfödda pälsdjur i Finland var hos blårävar på en pälsfarm i Kaustby.
Efter det har ytterligare två pälsfarmer i Kauhava, en i kaustby och en i Halso bekräftats ha smittade pälsdjur.
Fågelinfluensa har därmed påträffats vid sammanlagt fem pälsfarmer i Södra och Mellersta Österbotten i Finland. Bland de drabbade farmerna finns både räv- och minkfarmer.
Smittan bekräftades genom laboratorietester utförda av Livsmedelsverket efter att pälsfarmaren skickat in prov för att undersöka varför djuren hade varit sjuka och avlidit.
Tidigare har fågelinfluensa bara konstaterats två gånger hos vilda rävar, så det här är första gången smittan har påvisats hos uppfödda pälsdjur.
Anledningen till att uppfödda pälsdjur smittats beror på den stora spridningen av fågelinfluensan bland fåglar i Finland. Det finns ofta fåglar på pälsfarmer, och om en fågel kommer i kontakt med ett pälsdjur finns det en risk att djuret smittas.
Pälsfarmarna har informerats om åtgärder för att minska risken för att de själva smittas av viruset.
För att minska risken att pälsfarmarna blir smittade bör de använda skyddsutrustning när de hanterar pälsdjuren.
Vi vet inte exakt hur lätt viruset kan smitta från djur till människor, men risken antas vara ganska liten men man ändå måste vara förberedd på risken.
Utbrott av fågelinfluensa på stora karlsö utanför Gotland (juli 2023)
Åtta sillgrissleungar på Stora Karlsö utanför Gotland har avlivats efter att de visat symtom på fågelinfluensan juli 2023.
”Det kan vara toppen av ett isberg” säger Jonas Hentati Sundberg, docent i ekologi vid forskningsstationen på Stora Karlsö.